Do ostatniej kości

  • reżyseria Luca Guadagnino
  • Włochy/USA, 2022
  • Dramat/Horror/Romans
  • 130 min.
  • scenariusz: David Kajganich
  • obsada: Timothée Chalamet (Lee), Taylor Russell (Maren Yearly), Mark Rylance (Sully), Chloë Sevigny (Janelle Yearly) i Michael Stuhlbarg (Jake).

Do ostatniej kości to opowieść o pierwszej miłości między Maren (Taylor Russell), młodą kobietą, uczącą się, jak przetrwać na marginesie społeczeństwa, a Lee (Timothée Chalamet), porywczym wyrzutkiem i włóczęgą. W czasie wspólnej odysei na dystansie tysiąca mil poznają boczne drogi, ukryte zaułki i rozmaite pułapki Ameryki epoki Ronalda Reagana. Pomimo wysiłków, nie mogą jednak uciec od tragicznej przeszłości. Ostatecznie będą musieli zdecydować, czy ich uczucie jest w stanie pokonać ich odmienność.

Luca Guadagnino
Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme’a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.

Wybrana filmografia:

2009 Jestem miłością / Io sono l’amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni

2017 „Suspiria”

2018 „Tamte dni, tamte noce”

 

sully
Polecane wydarzenia:
W repertuarze
W repertuarze
Jutro, czwartek
20:00